Все още можем да отложим зимната екипировка, тъй като ни предстои затопляне

Есенното застудяване в страната донесе дъжд в ниските, сняг по високите места и усложни пътната обстановка в някои райони. Първият сняг вече е факт, след като снежната покривка на връх Мусала достигна 10 сантиметра, на Черни връх е почти 7, на Мургаш, Ботев и Алеко е около 5.

 

Сняг покри тази сутрин Витоша, надвиснала над намокрения от дъжда столичен град. Вали и в Пампорово, съобщиха планинските спасители в курорта, където се е образувала снежна покривка с дебелина 1 см. Времето е облачно и мъгливо, а температурата на въздуха е 0 градуса.

 

Лекият сняг започна да се трупа по проходите Пампорово, Превала и Рожен още през изминалата нощ. Снегът изненада хората в курорта. Все още малкото започнали работа хотелиери и ресторантьори пък гледат с надежда падащите снежинки.

 

На пътя до връх Шипка се е образувала поледица. Засега обаче няма сигнали за задръствания или закъсали автомобили. От Областната дирекция на МВР в Стара Загора съобщиха, че Областното пътно управление е уведомено за необходимостта от разчистване на пътя, предаде „Фокус”. Според колегите им от Габрово до момента не са постъпили сигнали за закъсали автомобили или усложнена пътна обстановка.

 

На фона на тези данни за метеорологичните условия от Планинската спасителна служба предупредиха, че условията в планините не са подходящи за туризъм. Освен снежните превалявания на места е доста ветровито. В същото време съоръженията в зимните курорти не работят, отбелязват още от ПСС.

 

Какво става с циганското лято и да го очакваме ли - разберете от Деси Банова и видеото.