ВСС реши и всички декларации за конфликт на интереси на магистратите да бъдат публикувани на сайта на съвета

Председателката на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева бе повишена в ранг "съдия от ВКС и ВАС". Решението бе взето с 16 гласа "за", трима "против", а четирима се въздържаха, съобщи "Правен свят".

 

Единствено членът на ВСС Калин Калпакчиев възрази срещу повишението, като припомни доклада на ИВСС от лятото на 2011 г. в Наказателното отделение в СГС, вследствие на който бяха наказани няколко съдии, включително и Янева, която получи "забележка" заради неизписани в срок дела.

 

Останалите членове на ВСС защитиха предложението и отбелязаха, че наказанието й отдавна е заличено. Цитирана бе биографията й, статистика за натовареността на СГС, положителното становище на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов за организационните и професионални качества на Янева. 

 

ВСС реши и всички декларации за конфликт на интереси на магистратите да бъдат публикувани на сайта на съвета. Това ще стане до утре.

 

През април ВСС декларациите за конфликт на интереси бяха свалени от сайта, след като реши, че първо трябвало да се иска съгласието на заинтересованите магистрати.