Оказа се, че част от свидетелите не са призовани редовно

Фалстарт на делото за измами по програма САПАРД. Днес процесът за източване на 7 и половина милиона лева от земеделската програма трябваше да бъде гледан в Специализирания съд. 

 

Соченият за организатор на престъпната група Марио Николов и част от свидетелите обаче се оказаха нередовно призовани. Друга спънка пред магистратите беше, че на свидетелите, които все пак се явиха в съда, не е осигурен законовият 7-дневен срок за запознаване с обвинителния акт.  

 

Най-важният свидетел по делото – Марио Николов, е бил търсен многократно на двата му адреса в София, но се оказало, че не се  появявал там от месеци. Това се отнася и за съпругата му Мариана, която също е обвиняема по делото. 

 

Прокуратурата разпореди до следващото заседание да бъде проверено къде са Марио и Мариана Николови и още двама свидетели. Ако проверката не даде резултат, Николов и останалите може да бъдат обявени за общодържавно издирване. 

 

Делото за измами по програма САПАРД се точи от 2006-а. На първа инстанция Марио Николов беше осъден на 10 години затвор. През 2012 година обаче всички обвиняеми бяха оправдани от Апелативния съд. Единствените, които получиха присъди, но от германски съд, са двама немски граждани. Те признаха, че са участвали в източването чрез фалшиви фактури. 

 

Преди седмица главният прокурор Сотир Цацаров изненадващо обяви, че делото се възобновява и този път ще се гледа от Специализирания съд, тъй като става въпрос за организирана престъпна група за източване евросредства.  

 

Следващото заседание по делото САПАРД е насрочено за края на февруари.