Фирмата инвеститор предвижда изграждане на ваканционен комплекс с три хотела за над 100 милиона лева

Хиляди излизат на протест срещу правителственото решение за застрояване на местността Карадере. Такава заявка са дали природозащитниците в социалната мрежа. Министерският съвет одобри изграждането на курортен комплекс на един от последните девствени плажове на Черноморието. Протестът започва в 18:00 часа в центъра на София.


Карадере попада в мрежата "Натура 2000", а фирмата инвеститор предвижда изграждане на ваканционен комплекс с три хотела за над 100 милиона лева, посочват природозащитниците. Протестът ще се пренесе и пред Министерството на икономиката, енергетиката и трузима, което е вносител на приетия вече меморандум.

 

Преди години там имаше сериозен план за строителство на курортно селище от порядъка на 700 декара. Впоследствие този проект беше съкратен. В момента той се простира на около 210 декара и включва около 1200 самостоятелни жилищни единици, както са посочени в съобщението.

 

Проектант на първоначалния вариант е братът на Сергей Станишев - архитект Георги Станишев и неговото студио. Скандалното в целия проект е, че на практика тази зона попада в границите на "Натура 2000" и не е направена оценка за въздействие на околната среда. Няма и оценка за съвместимост с правилата на "Натура 2000". Природозащитници излизат на протест

 

Според министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов приетото решение от Министерски съвет не дава пряко зелена светлина за строежа.

 

"В момента има само едно намерение и едно право някакъв инвеститор да бъде признат за Клас А.

 

Според природозащитниците има решение на този проблем и той е промени в Закона за черноморското крайбрежие, които са внесени от представители на протестиращите преди време.

 

Тома Белев от асоциация „Зелени Балкани”„Карадере не трябва да се застроява поради много причини. Към настоящия момент изобщо не е оценено за какво става дума като екологично въздействие и въздействие върху „Натура 2000”. И второ – според нас е време отдавна да се спре със застрояването на Черноморското крайбрежие. Така мислят и 80% от българските граждани”, обясни за "Здравей, България" Тома Белев от асоциация „Зелени Балкани”.


От асоциацията са внесли предложение за развитие на качествен туризъм с вече построените хотели, а не тепърва да се строи още. Той разказа подробности за проекта „Black sea garden”, където няколко фирми са собственици на 1600 декара. От тях 700 декара са обект на заменки и върху тях е забранено да се строи. Очаква се там да бъдат издигнати около 6000 къщи и 6 хотела. 

 

Повече по темата гледайте във видеото.