Най-мощниото от тях с магнитуд 7,6 по Рихтер предизвика нова евакуация на крайбрежните зони

Серия от вторични земетресения разлюляха Чили в рамките на два дни. Най-мощниото от тях с магнитуд 7,6 по Рихтер предизвика нова евакуация на крайбрежните зони и предупреждение за опасност от цунами. Епицентърът отново е край северните брегове на Чили, в близост до границата с Перу.


Земетресението дойде ден след труса от 8,2 по Рихтер, който отне живота на шест души и разруши над 2600 сгради. Около 1 млн. души бяха евакуирани след първия трус. Някои от тях още не са се върнали по домовете си, когато е станало новото земетресение. 


Това е вторичен трус на вчерашния. В градовете по крайбрежието отново прозвучаха сирените за опасност от цунами. След като 2-метрова вълна достигна брега, предупреждението беше свалено. Въпреки това отново хиляди хора се евакуираха от крайбрежието и прекараха нощта на открито.


Сред евакуираните се оказа и президентът Мишел Бачалет, която беше в северните провинции, за да се запознае с пораженията от първия трус.


„Дойдох, за да видя с какво мога да помогна. Видях много хора навън, но бяха спокойни. Носеха малки пакети с най-необходимото, което е знак, че са подготвени”, обясни президентът на Чили Мишел Бачелет.


Властите подчертаха, че въпреки двете много силни земетресения има само няколко жертви. Важната инфраструктура не понесе големи щети. Чили е най-големият производител на мед в света и след трусовете металът поскъпна на борсите. Правителството обаче обяви, че мините не са засегнати и няма да има забавяне на доставките.