Броят на задържаните през последните две години наши сънародници расте

Точенето на кредитни карти - запазена марка за българите по света. След масовия арест на 17 българи в Чикаго, американските власти усилено работят с българските служби по разкриването на този вид измами. 

 

Само един българин има в момента в ареста и той е вътре по обвинения за точене на кредитни карти - престъпление, което властите в Чикаго казват, че е водещо сред нашата общност тук.

 

И не е никак трудно да бъде извършено. Престъпниците са намерили начин как да направят същия процеп за карта като на нормален банкомат. Слагат го отгоре, а вътре има устройство, което записва информацията от кредитната карта след като я сложите в банкомата. С миниатюрна камера те записват и ПИ-кода, които хората въвеждат.

 

Детектив Джеймс Хенели казва, че повечето от устройствата, с които измамниците точат информация от кредитните карти, може да се купи от интернет за няколко стотин долара.

 

Точенето на кредитни карти е водещото престъпление в българската общност тук. А броят на задържаните през последните две години наши сънародници расте. Една от причините е, че детективите работят в близко сътрудничество с българското консулство в Чикаго и полицията в София.

 

Седем от арестуваните 13 българи са навън - повечето под домашен арест и срещу гаранции за стотици хиляди долари, подсигурени със заложен имот.

 

Междувременно ФБР продължава издирването на още заподозрени. Те разпитват наши сънародници, обикалят със снимки по българските заведения и по всичко личи, че разследването продължава с търсене на още обвиняеми.

 

Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Ясен Дараков