Опасният ритуал е отнел живота на 15 души от 1911 г. насам

Хиляди хора се събраха на централния площад в Памплона, облечени в бяло, за да отбележат началото на фестивала на Сан Фермин, който е най-известният в Испания заради тичането пред биковете по калдъръмените улици, съобщават Франс прес и БТА.


Деветдневният празник започна с традиционния вик от балкона на кметството: "Да живее Сан Фермин" и изстрелване на ракета.


За фестивала на Сан Фермин са характерни денонощни пиршества, прекъсвани от всекидневното тичане сутрин пред 6-тонни бикове по калдъръма. Улиците на града са пълни и през деня, и през нощта със стари и млади. Освен коридите има балове и концерти. По време на фестивала градът с 250 000 жители се увеличава до 1,5 млн. души с туристите.


Сан Фермин е светецът-патрон на Навара. Фестивалът датира от края на 16-и век, макар корените му да са още по-стари, от времето, когато Испания приема християнството. Пускането на биковете става световноизвестно, когато Хемингуей го описва в романа си „Фиеста”, публикуван през 1926 г. Биковете се пускат в 8 ч. местно време (6 ч. по Гринуич).


Желаещите демонстрират смелостта си, като тичат пред тях 848,6 м по тесните калдъръмени улици. Следобед срещу биковете излизат матадори.


Опасният ритуал е отнел живота на 15 души от 1911 г. насам. Последният смъртен случай е през 2009 г. Миналата година фестивалът едва не се превърна в драма, когато предпоследния ден бяха ранени 23-ма души.