Разследване на Рада Богданова в „Събуди се” по Нова

Наред с пътуванията, плажа и блаженото излежаване на слънце, на морския бряг ни дебнат и дребни неприятности като летните вируси. Дребни неприятности, които обаче се превръщат в голям и скъп проблем, ако се наложи лекарска намеса.

Вирусът с разстройството е помрачило и вашето лято. Имате здравна осигуровка и с точните лекарски съвети неразположението ще остане зад гърба ви. Именно потърсената помощ обаче е оставила незалечим спомен в жена, която цяла нощ е сновала с обезводнено дете между общинската поликлиника в Несебър и частните центрове в Слънчев бряг, но напразно. На територията на цялата община Несебър има само два екипа на Бърза помощ. В Слънчев бряг линейките са на всеки метър. Въпросът обаче е, че никой не знае какво да очаква от тях.

Обратно в Несебър - жената разбира, че колите пред центровете явно са повече от лекарите на смяна, а за медиците само пияните туристи вече са отворили работа до зазоряване.

25 евро плаща полякиня за консултация с общопрактикуващ лекар. Докато масово туристите търсят лек за разстройство, украинец е платил 60 лева за рецепта за клизма, каквато биха му предложили и в аптеката. Екипът на „Събуди се” установи, че от регистратурата не са пратили мъжа при джипи, защото макар и в същата сграда, джипитата са отделна фирма. Украинецът е търсил помощ в непозната поликлиника. Чак от нашата проверка научи, че касата на централния вход работи само с част от кабинетите в сградата. Формално правата му не са нарушени.

Целия репортаж на Рада Богданова и съвети за това как да разпознаваме симптомите на чревния вирус и как да ги лекуваме – гледайте във видеото в Novanews.bg.