Има ли политически чадър върху Василев в съседката ни?

Екип на Нова телевизия тръгна по следите на Цветан Василев в Сърбия.

 

"Има доста неща, които показват, че има вероятност да се направи политически чадър над Василев”, коментира в „Събуди се” журналистът Николай Василковски. Той допълни, че двама от икономическите съветници на президента се спекулира, че са в неговото обкръжение.

 

"Той е част от една огромна игра. Неслучайно именно неговият адвокат ни насочи към Сърбия. Подозирам, че все пак е искал да каже нещо, искал е да го намерим там. Смятам, че това е част от една предизборна игра – това, което той каже там, по някакъв начин да се отрази тук”, коментира Василковски. 

Още по темата

 

В съседна Сърбия Цветан Василев има два силни коза. Единият е най-голямата българска бизнес инвестиция в град Парачин. Това беше и първото място, където потърсихме банкера. В Парачин се намир а най-голямото предприятие за производство на стъкло на Балканския полуостров, а фабриката е собственост на Корпоративна търговска банка.

 

Фабриката дава хляб на над 500 души. От важно значение е както за града, така и за редица населени места наоколо. В Парачин Цветан Василев е известен като Газдата. Знаят го като големия бос, който през 2012 година на практика придобива фабриката за стъкло за 35 милиона евро. И така, както уж всички го познават, пред камерата отричат да са чували неговото име. Кметът на града обаче е видимо притеснен. Съдбата на Корпоративна търговска банка у нас заплашва бъдещето на стъкларската фабрика. Стотици работници могат да се окажат на улицата.

 

Инвестицията в Парачин дава светлина и върху втория голям коз на българския банкер при съседите - политическото влияние. При откриването на поредната производствена линия в завода, до рамото на Василев стои не друг, а президентът Томислав Николич.

 

Седмица преди Цветан Василев да се предаде доброволно в Белград, властите бяха съмнително убедени, че той не е на територията на Сърбия. А Василев все пак е бил в Сърбия. Или е успявал добре да прикрие следите си там, или властите умишлено са го прикривали? Така или иначе банкерът не можа да избяга от българските микрофони в момента, когато трябваше да се подпише за първи път съгласно мярката си за неотклонение. И каза много ясно кога евентуално би се върнал у нас.

 

„Когато имам сигурност”, лаконичен бе Василев.

 

Стана ясно, че хората, на които Василев е помагал, сега са се обърнали срещу него. И то, по думите на банкера, със заплахи за неговия живот. Ако вярваме в правосъдието, трябва да очакваме имената на тези лица да излязат наяве. На този етап Василев ни препраща към познати имена от българския политически и икономически живот. Засега Цветан Василев остава в Сърбия. Неговото екстрадиране е сложна международна процедура, която може да се проточи до една година. И той няма никакво намерение да скъсява този период.

 

Дали обаче сръбските политици ще се окажат по-верни на Василев от българските? Или западните ни съседи ще ускорят екстрадирането на издирвания от Интерпол бизнесмен, за да спечелят червена точка по пътя си към членство в Европейския съюз – тепърва ще разберем.