Парите ще бъдат отпуснати за бежанците

Европейската комисия увеличава помощта си за Сирия и съседните държави с 215 милиона евро. Парите ще бъдат отпуснати за бежанците. 

 

50 милиона са предвидени за хуманитарна помощ, като тези пари ще се използват за медицински изделия, консумативи и грижи за ранените и пострадалите при конфликта, най-вече за децата-бежанци. Останалите 165 милиона ще бъдат дадени за дългосрочно развитие, за финансиране на образование и здравеопазване за бежанците. 

 

Повече от 6,4 милиона души са напуснали домовете си по време на продължаващата вече 4 години гражданска война, а 3 милиона са регистрираните бежанци. 

 

В Ню Йорк еврокомисарят по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева призова за незабавно прекратяване на боевете в Сирия и за постигане на политическо решение на конфликта.

 

„Един от най-големите изводи, които хуманитарната общност направи, е, че днес имаме безпрецедентно много кризи по света, много повече от края на Втората световна война. Основната причина за това е, че се предприемат действия, когато вече е твърде късно. Така че нашето послание е да се обръща повече внимание на превенцията на конфликтите, на решаването им. Ние трябва да действаме преди войната да избухне с пълна сила. В противен случай няма да можем да се справим с последствията на хуманитарната криза”, заяви Кристалина Георгиева.