Майка й обаче иска прегледът да бъде отложен

Историята с 13-годишната Ана-Мария, страдаща от аутизъм, чиито родители подозират, че е жертва на сексуално насилие в 4-то помощно училище, продължава.

 

„Обадиха се г-жа Грета Ганчева от кабинета на зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева. Поканиха ни на среща, на която от министерството се извиниха за изказванията си пред медиите, направени в сряда”, обясни майката на Ана-Мария Радосвета Симеонова.

Още по темата

 

Директорът на регионалните центрове Калоян Дамянов поема случая с Ана-Мария. Той, заедно със своя екип, ще работят по приобщаването на Ана и връщането й към нормална училищна среда. Това означава, че след време детето ще се върне в 10-о училище в Перник, което е посещавала досега, тъй като средата там й е позната.


От 6-о РПУ са се свързали с родителите с искане да бъде направен гинекологичен преглед с упойка на Ана-Мария.


Втора част от разговора„Директор на подобен тип учебно заведение е абсолютно недопустимо да се изказва, че думите на дете-аутист няма да бъдат взети под внимание. Подобно изказване за мен е показател на какво ниво е цялата система и отношение към нашите деца”, коментира Радосвета Симеонова.

 

Майката на Ана-Мария обаче внесе молба в 6-о РПУ да бъде отложен гинекологичният преглед на дъщеря й.


„Бих искала психотерапевт Хенриета Манолова, която е доктор в „Свети Никола”, чието мнение високо ценя, да поговори с Ана-Мария, за да може да реагираме както трябва. Молбата ми е преди прегледа да ми предоставят списъка на специалистите, които ще участват в прегледа и аз да мога да включа двама мои близки приятели – анестезиолог и гинеколог, които да проследят процеса, за да съм по-спокойна”, добави още Радосвета Симеонова.


Целия разговор гледайте във видеото.