Година преди изтичането на крайния срок с европейска помощ са санирани само две сгради

Година преди изтичането на крайния срок с европейска помощ са санирани само две сгради. При това, документите им още не са готови. Иначе с 50-те милиона за периода 2007-2013 г. очакванията бяха да се обновят около 200 сгради. 

 

Тепърва обаче регионалното министерство и сдруженията на собствениците бистрят нови споразумения за финансова помощ, най-малкото защото КТБ така и не отвори врати, а тя трябваше да отпуска нисколихвени кредити за голямото саниране. 

 

Днес вече големият въпрос е пред провал ли е проектът за обновяване на българските домове? Екип на "Събуди се” отиде в столичния квартал "Разсадника" пред един от блоковете, които така и чакат санирането да започне.

 

От миналата година за семейство Петрови и за всички по-богати от тях, вноската вече е 25%, а за социално слабите е без пари. Стига обаче преди това съкооператорите да преодолеят осемте стъпки до отпускането на безвъзмездна финансова помощ. От два месеца Петрови и техните съседи буксуват на финалната права. 

 

Преди две години обследване с термокамери само потвърдило осезаемото за семейството - че топлото от радиаторите им отива на вятъра. Тези снимки бележат началото на дългия път, по който ги води домоуправителят Оник Пилибосян с преписки и уточнения вече с три правителства, неуморно. Накрая, когато Петрови занесли всички възможни документи за кредит в КТБ, банката затворила. 

 

Петрови не са си избирали КТБ, а банката беше избрана, за да отпуска нисколихвени кредити за саниране, както и за да прибира вноските на сдруженията на собствениците. От входа на Петрови ще се съберат над 57 хиляди лева, докато самите Петрови отчаяно търсят 4000. 

 

Подпишат ли споразумението с регионалното министерство, съкооператорите трябва до 10 дни да платят 15% от 57-те хиляди лева. Ако Петрови не са готови с вноската си, или другите трябва да платят и за тях, или всички да се откажат. В този вход, както и в десетки други, Петрови съвсем не са единствените, които чакат кредит от КТБ. 

 

От половин година са струпали мебелите си в хола в очакване на голямото саниране. Вместо това, ще зъзнат поредна зима и пак ще платят поне 600 лева за парно, а не с 30% по-малко, колкото би им спестила изолацията.

 

Домоуправителят е спокоен, че ако не КТБ, за проекта ще се намери друга банка. Силно е притеснен обаче от топящите се срокове. Два месеца той чака да подпише с Министерството на регионалното развитие споразумение, в което да има график за санирането. Той вече е направил чернова за своя вход и настоява администрацията спешно да му обърне внимание, защото ако не се усвои до края на другия октомври, европейската помощ ще се загуби. Дотук само подготовката за отпускането й е отнела вече две години. 

 

Вижте още във видеото.