Източването на язовир „Жребчево” продължава, нивото на реката се повишава

 

Критична остава обстановката по поречието на река Тунджа при Елхово. Източването на близкия язовир „Жребчево” продължава, нивото на реката се повишава, а следобед се чакат и още дъждове. 

 

В общината са готови с проект, който ще реши проблемите с избиващите канални води. Чака се обаче одобрение.

 

Равнището на реката при Елхово се покачи с нови два сантиметра и така под вода остават десетки дворни места и приземни етажи. След поредната неспокойна нощ напрежението сред хората нараства. 

 

Подстъпите към ниските части на града са блокирани, отводняват се мазета и дворове, но бликащите от канализацията води заемат все по-широк периметър. В общината са готови с радикално решение на проблема, но процедурите ще отнемат още време.

 

„В момента общината реализира проект за изграждане на пречиствателно съоръжение за града, с довеждащ колектор, който да заусти всички 4 колектора на града, накрая на първия етап сме, на техническата помощ, предстои през 2015 година нещата да бъдат одобрени”, заяви Петър Киров, кмет на Община Елхово. 

 

Ако процедурите преминат в срок, този проект може да бъде завършен след две години. Дотогава всички ще следят повишаването на речните нива. В Ямбол равнището на река Тунджа тази сутрин се покачи с 15 сантиметра, по-високи води се очакват следобед и в Елхово. 

 

Критична е обстановката и в наводнените части на Гълъбово. Нивото на водата се покачва заради обилните дъждове, които продължават и в момента. Подстанцията, която осигурява ток на цялата община, може пак да бъде наводнена, въпреки дигите. Пътищата са проходими, но от здравната инспекция проверяват питейната вода. В три села край Раднево има препоръка тя да не се ползва. Осигурени са водоноски за нуждите на хората.

 

В Област Видин още има населени места без ток. Девет села в община Белоградчик са на тъмно вече цяла седмица. От тази сутрин вече навсякъде има вода. Сигнали за бедстващи хора няма.