Появиха се футболни фенове и маскирани младежи

 

Предвиденият за мирен протест в подкрепа на насиленото дете от бургаското село Дебелт прерасна в шествие на футболни фенове и маскирани младежи. Наложи се намеса на жандармерията, за да не се стигне до сблъсъци между агресивно настроените демонстранти и ромското население в селото.

 

Десетки родители настояват за промяна на обстановката в училището, в което 14-годишно момче блудства с 12-годишия Георги. „Трябва да спре боят в училището, постоянно има побоища, трябва да има някакъв контрол”, заяви Дина Георгиева, чиято дъщеря също е станала жертва на насилие в това училище. Някои от родителите поискаха и да има охрана в училището.

 

Трябва да има някаква охрана в училището, камери най-вече”, заяви Галина Димитрова, която не е пуснала децата си днес на училище. Организаторите на протеста поискаха реакция от страна на държавните институции.

 

Още по темата

Мирният протест на родителите беше съпътстван и от паралелна група хора, предимно футболни фенове и младежи с маски. Освен българския трибагреник на митинга в Дебелт се появиха и флагове с националистически символи. Провокаторите, слели се с тълпата на няколко пъти, направиха опит да започнат шествие по улиците на Дебелт, без да имат разрешение за това. Стигна се и до напрежение с охраняващите полицаи след ареста на младеж с камъни в джобовете.

 

След като митингът официално бе закрит младите мъже по черни пътища се оправиха към ромската махала. Там бяха пресрещнати от жандармерията и специализирани полицейски части. След поредния разговор с ръководителите на щурма младите хора се оттеглиха, но полицейските части останаха в Дебелт, за да контролират ситуацията.

 

Репортер: Цеца Алексова