Според тях не е вярно, че няма резултати от разпитите, за които се твърди, че са били брутални

Бивши директори на ЦРУ оспориха доклада на американския Сенат, в който се казва, че агенцията е използвала брутални техники за разпит, без това да донесе особени разузнавателни резултати. Според бившите шефове работата им е спасила хиляди човешки живота, предаде „Ройтерс".

 

Според комисията към Сената ЦРУ не е осуетило някакви значителни заговори въпреки изтезанията на задържани лица по време на президентството на Джордж Буш.

 

Бившите директори на разузнавателното управление Джордж Тенет, Портър Гос и Майкъл Хейдън, заедно с бивши зам.-директори, написаха писмо, публикувано  в „Уол Стрийт Джърнал”. В него се казва, че докладът на Комисията не е точен, твърдейки, че ЦРУ е лъгало за работата си след атентатите на 11 септември. 

 

В писмото се казва, че САЩ никога нямало да успеят да открият и убият лидера на „Ал Каида” Осама бин Ладен без информация, добита по линия на програмата за разпити. По тяхно мнение тези методи също така са довели до залавянето на висши членове на терористичната организация и са осигурили ценна информация за нея.

 

Майкъл Хейдън, който оглавяваше ЦРУ през втория мандат на бившия президент Джордж Буш, каза, че след атентатите от 11 септември 2001 г. разузнавателната общност се е стремила да предотвратява нови нападения срещу САЩ.