Те ще разговарят за мерките за сигурност след атентата в Париж и двустранните отношения

 

Американският държавен секретар Джон Кери на посещение в България. Той ще се срещне с премиера, президента и външния министър на България. А тема на разговорите им ще бъдат мерките за сигурност след атентата в Париж, енергийни теми и двустранните отношения в областта на търговията и инвестициите.


Кери ще бъде придружен от заместник-държавния секретар на САЩ по европейските въпроси Виктория Нюланд.


Визитата на Джон Кери идва веднага след посещението на външния министър на Великобритания. Именно след срещата му с българския външен министър Даниел Митов, стана ясно, че България ще направи първите си стъпки в промяна на антитерористичното законодателство.

 

А заради посещението на Джон Кери властите у нас предриемат драконовски мерки за сигурност. Охраната ще бъде на най-високо ниво, а за целта вече е впрегнат целият ресурс на столичната полиция. Затворен за движение ще остане голяма част от центъра на София. Точното трасе, по което ще мине Кери, се пази в тайна, има и алтернативни маршрути.


Полицаи са разположени на всеки метър, а снайперисти са позиционирани по покривите на сградите по трасето на визитата. Освен това живеещите по пътя от летището, по "Цариградско шосе", към центъра са предупредени да не излизат на терасите и да не отварят прозорците си през целия ден. От МВР не съобщиха колко точно полицаи ще участват в охраната. Голяма част от униформените ще останат скрити – по покривите или пък цивилни между хората. 


През целия ден блокирана ще бъде само ул. „Леге” пред президентството. Забранено ще бъде и паркирането в "синята зона" по бул. „Цар Освободител”, на пл. „Александър Батенберг” и срещу парламента при паметника на цар Александър Втори. Няма да се допуска също така спирането на автомобили около Американското посолство.

 

„Мерките за сигурност трябва да бъдат завишени поради общия фон на терористичните заплахи, които има по света. Такива мерки за сигурност са взимани и друг път. Охраната се осигурява от НСО, "Сикрет сървис", Отряда за борба с тероризма и други”, обясни в „Здравей, България” Юри Абаджиев, експерт по сигурността. 

 

По думите му мерките малко са пресилени, тъй като колите, с които тези високопоставени личност с движат са с висока бронировка. „Но това е стандарт”, допълни той.

 

Малко преди 8:00 часа тази сутрин движението по "Цариградско шосе" е нормално, ситуацията е спокойна. 

 

Малко преди 9:00 часа центърът на София вече е затворен, а движението по "Цариградско шосе" е натоварено.