Посолствата на Русия и САЩ, както и някои НПО, се обявиха против събитието

Шествие стана повод за напрежение в центъра на София. Представители на националистически организации се събраха за така наречения „Луков марш”. Посолствата на Русия и САЩ, както и много неправителствени огранизации вече се обявиха против събитието. Стигна ли се до напрежение?


Шествието тръгна от пилоните на НДК към 17:30 часа. Основната полемика е около самата личност на генерал Христо Луков. За организаторите, той е вид национален герой, за други обаче той е също така симпатизант на нацисткия режим и ксенофоб.


Критики бяха отправени и към самите участници и организатори на Луковия марш. Става въпрос за Българския национален съюз.


Луковият марш за 12-а предна година се организира от Българския национален съюз. А според критиците му, между които и Хелзинския комитет, на шествието редовно се чуват расистки лозунги.


„Там има расистки лозунги, там има ксенофобски лозунги, там има хомофобски лозунги. Когато има заплахи за обществения ред, когато има заплахи срещу правата и свободите на други хора, е не само допустимо, а и редно да бъдат ограничени едни такива акции. Подбуждането към омраза, дискриминация и насилие е престъпление. То е криминализирано в българския Наказателен кодекс”, обясни Красимир Кънев от Българския хелзински комитет.


Организаторите обаче настояват, че незаконните символи и лозунги са забранени. Във вълната от критики, те четат целенасочена политика срещу България.


„Няма да допуснем някой от чужбина да ни казва тук, в България, какво да правим и какво да не правим. Генерал Луков иска силна и независима България. И виждаме как геополитически противници, които са в жесток сблъсък, имам предвид САЩ, Западния блок и Израел от една страна, и Русия от друга, изведнъж застават на една обща позиция”, каза Пламен Димтиров от Българския национален съюз.


А на самия Луков марш напрежение често се заражда и около контрашествие, организирано от негови критици.


Повече по темата гледайте във видеото.