Синята икономика в двете страни създава общо 160 000 работни места

 

„Започва пилотен проект между България и Румъния за интелигентно използване на морското пространство”, съобщи днес Кармену Вела, европейски комисар по въпросите на околната среда.

 

При първото си официално посещение в България еврокомисарят подчерта, че синята икономика в България и Румъния създава общо 160 000 работни места и 1.2 милиарда евро БВП. "Много държа на морското сътрудничество и смятам да активизирам усилията си, за да подкрепям Черноморския регион", каза Вела.

 

"Водата и околната среда на Черно море изискват огромно внимание от наша страна. ЕС се стреми да се присъедини към Букурещката конвенция и искам да призова още веднъж страните към тази цел ", каза комисарят по околна среда. „Подкрепяме създаването за единна цифрова карта на дъното на Черно море, с организмите, които я населяват и количеството на ресурсите. Първата такава карта се очаква да излезе още тази година. Данните могат да се намерят чрез единния портал на ЕС за морската среда", каза Вела.

 

Нашата цел е постигане на устойчив растеж на морския сектор”, заяви от своя страна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. За България голяма част от външната търговия се извършва чрез морски транспорт, допълни той.

 

Московски изброи и основните приоритети на България в областта на морския транспорт, а именно - развитие на пристанищна инфраструктура, приложение на интелигентни транспортни системи, сигурност и безопасност на превозите, ограничаване на вредните емисии от корабоплаване, генериране на заетост и привличане на крайбрежен и круизен туризъм.

 

 

Снимка/Видео: БГНЕС