1629 безценни експоната ще бъдат изложени там в продължение на 100 дни

Тази в Париж официално бе открита изложбата „Епопея на тракийските царе”. Във впечатляващата експозиция България представя безценни съкровища от непознатото Одриско царство. 

Още по темата

 

В сърцето на френската столица за 100 дни в спалните на Наполеон Бонапарт отсяда тракийският владетел Севт III. Безценният шедьовър е избран за основен акцент в изложбата. Заедно с него удобно са настанени цели 1629 експонати от 17 български музеи - сребърни, бронзови, златни съкровища, изящни предмети, които показват какъв е бил животът по нашите земи.

 

Лувърът е най-посещаваният музей в света със своите близо 10 милиона посетители на година. Така редом с Мона Лиза, творбите на Рембранд, Тициан, застанаха и нашите безценни съкровища.

 

„В целия музей има много афиши, които подканват хората да разгледат експозицията.  Ще се радвам хората да дойдат и на място в България, за да видят  експонатите”, заяви д-р Александър Баралис от Департамента за гръцко и римско антично изкуство в Лувъра.

 

За последно тракийски съкровища са показвани в Париж по времето на Людмила Живкова. „Тази година се навършват  40 години от първото официално представяне на изложба, посветена на тракийската култура”, напомни проф. д-р Тотко Стоянов, куратор на изложбата.

 

Севт III, последният голям владетел на Одриското царство ще бъде перлата в короната на представянето ни пред света. Точно тази уникална находка беше и условието да има изложба в Лувъра. Откритието от могилата „Голямата Косматка” край Казанлък  преди 11 години прави покойния професор Георги Китов. Сред находките е и уникалния златен дъбов венец.

 

„В малките плодчета, в жълъдите има навита златна спирала и когато той е бил носен, имал е трептения, той е звънял, бил е като жив. Представете си, как е изглеждал един тракийски аристократ в цялото си великолепие с този разкошен венец”, разказа доц. д-р Милена Тонкова, която също е куратор на изложбата.

 

Сред експонатите са и панагюрското и боровото съкровище,  украшения, монети, апликации за конска амуниция, гробни дарове, оръжия. „На този ден трябва да сме горди, че сме българи и че можем да се представим по най-добрия начин в центъра на света”, каза още доц. Милена Тонкова.

 

За първи път при представянето в чужбина на изложба от този ранг равностойно ще присъства българският език. Всички надписи са на френски, английски и български. Премиерът Бойко Борисов, министърът на културата Вежди Рашидов, певицата Силви Вартан участваха в откриването на изложбата.

 

Експозицията е разположена сред разкоша в четирите зали в крилото „Ришельо” в близост до пирамидата на Лувъра. Очаква се тракийските ни ценности да бъдат разгледани от над 4 милиона туристи от цял свят. Изложбата ще продължи до 20 юли.

 

Ако сте в Париж, обезателно заповядайте, имате на какво да се насладите!