В Еврокомисията са много близо до подобно решение

По-евтини разговори в Европа! Роуминг таксите на континента може да отпаднат. Няма да се оскъпява допълнително и интернет сърфирането. 

 

Идеята съвсем не е нова, но вече има официално обещание от еврокомисаря Гюнтер Йотингер. 

 

За потребителите премахването на роуминга означава по-евтини разговори. За телекомите обаче това са по-малко приходи и съответно за държавите – по-малко данъци от тези приходи.

 

Именно затова вероятно все още 8 държави-членки са против тази революционна стъпка. България е сред тях. Останалите са Франция, Испания, Кипър, Гърция, България, Хърватия, Полша и Литва.

 

Над 1 милиард са потребителите на телефонни услуги в Европа. Бразилецът Едуардо е един от тях, тъй като е абонат на испански оператор. Работи като уеб дизайнер на свободна практика и постоянно е в контакт с клиентите си по целия континент.

 

„Ако роумингът отпадне, ще стане много по-лесно да се пътува в рамките на Европа”, смята Едуардо.

 

Според проучване на Европейската комисия около една четвърт от европейците изключват телефоните си, когато са извън страната, за да пестят.

 

Засега думите на Гюнтер Йотингер обаче не гарантират, че от началото на 2017 година няма да плащаме за роуминг. 

 

Още през 2013 година беше приета амбициозна програма, за да облекчи потребителите от таксите. 

 

„Уверена съм, че до края на 2015 година роуминг таксите ще бъдат премахнати завинаги”, заяви през 2014 г. Нели Круз, бивш зам.-председател на Европейската комисия. 

 

Две години по-късно виждаме, че това няма как да стане. За такова важно решение, Европа ще трябва да се съобрази и с интересите на телефонните оператори.

 

Засега таванът на роуминг таксата в Европейския съюз е 37 стотинки на минута за изходящи повиквания и 10 стотинки на минута за входящи.