Така беше счупен неофициалният световен рекорд в тази категория

В Австралия беше открит загубил се овен, чиято вълна била толкова пораснала, че буквално застрашавала живота му. След като бил остриган, се оказало, че е счупен неофициалният световен рекорд в тази категория.

 

Мериконосовото животно, което било наречено от спасителите му Крис, било видяно във вторник от случайно преминаващ пешеходец в района на Мълиган Флетс, в близост до столицата Канбера. Предполага се, че животното се е отделило от стадото си преди години, но никой не може да каже кога.

 

Четирикратният австралийски шампион по стригане на овце Иън Елкинс се отзовал на зова за помощ от страна на активисти от Кралско общество за превенция на жестокост към животни (RSPCA). След като приключил остригването се оказало, че от гърба на Крис били свалени 40 килограма вълна. Елкинс казал, че не е виждал подобно нещо през своята практика, която продължава вече 35 г. В подстригването на Крис участвали четирима помагачи на Елкинс, съобщават в. „Индипендънт“ и БГНЕС.

 

Отглежданите заради вълната им мериносови овце могат да развият различни инфекции, ако не бъдат стригани редовно. Засега Крис изглежда добре след облекчаващата го операция.
Вълната, свалена от гърба му, счупи неофициалния световен рекорд в тази категория. Досега той принадлежеше на новозеландския овен с името Шрек и датираше от 2004 г. От гърба на Шрек били свалени „само“ 28 кг руно.