Прокуратурата ще поиска имунитета му

 

Волен Сидеров стана за пореден път главно действащо лице в скандал. За по-малко от 24 часа лидерът на „Атака” предизвика среднощна проверка в центъра на София, досъдебно производство и предложение за сваляне на имунитета му. 

Още по темата

 

На любителско видео, заснето в петък вечерта се вижда как депутатите от „Атака” Волен Сидеров и Десислав Чуколов стоят сред група от хора в центъра на София. Събитието се случва пред магазинче за продажба на цигари и алкохол.

 

 „Започнах да снимам с телефона и Сидеров ми изблъска телефона от ръката. Не зна, може да се опитал да ме удари, не знам, аз просто го снимах и не гледах него, но телефонът ми падна на 3 или 4 метра зад мен и той започна да ме стиска за лакътя”, разказа Александрина Симеонова.

 

Тя и съпругът й притежават магазинчето, в който Волен Сидеров и Десислав Чуколов решават да инициират проверка, водени от сигнал на гражданин, че в търговския обект се продават контрабандни стоки и наркотици.

 

„Получих данни и повиках полицията, но полицията, която дойде тук, започна да охранява този обект, да слага чадър на този обект”, заяви лидерът на „Атака” Волен Сидеров. При проверката на полицията в магазинчето на са открити наркотици и цигари без бандерол.

 

Часове след среднощния екшън прокуратурата и МВР свикаха извънредна пресконференция, за да обяснят, че се води разследване за хулиганство. На главния прокурор Сотир Цацаров ще бъде предложено да поиска свалянето на имунитета на двамата депутати, за да бъдат разследвани. На медийното събитие се появи и самият Волен Сидеров и обясни, че става дума за клевети. 

 

Все пак стана ясно че са разпитани 15 свидетели по случая. Един полицай си е извадил медицинско, след като е бил ударен, а МВР призовава свидетелите на инцидента да звънят на телефон 112.

 

Ако Сидеров не се съгласи сам депутатската му защита да падне, главният прокурор ще изиска това с писмо до председателя на Народното събрание, а окончателното решение взимат чрез гласуване депутатите.

 

Срещу Волен Сидеров и в момента тече процес. Той е заради скандала в самолета София - Варна, когато лидерът на националистите обиди френския културен аташе и стигна до физически сблъсък с пътници и полицаи. Сидеров даде имунитета си, но, по закон, сваления имунитет дава право лицето да се разследва само за конкретното престъпление. Иначе защитата остава.

 

Снощният инцидент само допълва богата откъм подобни случки биография на лидера на Атака. Още през 2006 година Волен Сидеров влезе в новинарските хроники с пътен инцидент на автомагистрала "Тракия". Колата му е изтласкана край пътя от друг автомобил, а депутатът решава, че това е опит за покушение и влиза в ръкопашен конфликт с двамата пътници в колата.

 

Четири години по-късно депутатът от Атака бе обвинен от авиокомпания "Луфтханза" за това, че се е държал непристойно по време на полет. Според властите във Франкфурт Сидеров бил пиян и се държал непристойно.