Засилени мерки за сигурност имаше в големите градове

 

Стотици тонове фойерверки ознаменуваха настъпването на новата 2016-а година. Посрещнахме я с пищни празненства, но и със затегнати мерки за сигурност. С повече от 3 хиляди допълнително мобилизирани полицаи, в Лондон 100 хиляди души наблюдаваха

Още по темата

фойерверките над река Темза. 


Празненствата в Европа преминаха под заплахата за тероризъм. В Германия беше получена информация от разузнавателните служби с имената на 8 иракски и сирийски граждани, които готвят атентат в Мюнхен. Часове преди нова година две от големите гари в  града бяха евакуирани.


"В момента сме в ситуация, в която получихме имената на заподозрените. Не можем да кажем дали те са в Мюнхен и дали въобще са в Германия", заяви Хубертус Андре, началник на полицията в Мюнхен. 


Заради опасения от тероризъм, традиционните фойерверки в Париж бяха отменени. Вместо тях върху Триумфалната арка беше прожектирано 5-минутно видеопослание, че след атентатите Париж все още е горд. 


Русия също посрещна 2016-а година с фойерверки над Червения площад, но за първи път той остана пуст. Заради опасения, че се готвят терористични актове, празненство на площада нямаше, а хората се бяха събрали по страничните улици. 


Заради опасенията от тероризъм много от планираните събития в Москва  се проведоха при засилени мерки за сигурност.

 

Репортер: Николай Барулов