Жители на града са притеснени, че се нарушава забраната за строителство там

 

Напрежението около строителството в Морската градина във Варна се засилва. Общината е категорична, че нарушения няма и на мястото просто се ремонтира стара сграда с площ около 340 квадрата. 

 

Строителството на тази сграда веднъж вече е спирано с протести. Тя е придобита  чрез сделка с Общината през 2011 година. Главният архитект Виктор Бузев  обясни пред Нова, че няма нарушения, тъй като се извършва  ремонт на старата сграда. 

 

 „В скицата има заснета сграда с площ 344 квадратни метра. Нямам спомени какво е било преди. Имало е сграда, това е видно и от старите кадастрални планове”, заяви Виктор Бузев. Природозащитници обаче имат кадри от началото на градеца. Вижда се, че на практика на мястото къща няма, а багер събаря останки от стени. 

 

 „Съдът е констатирал, че първоначалната постройка, изградена 1936 година е 123 квадратни метра и е на един етаж. От там нататък тя става двойна, сега става тройна”, коментира Славена Панайотова от „Варна диша”. 

 

Как се е получило това разминаване в документите, в Общината нямат обяснение, не го и търсят. А природозащитници събират информация, за да сезират прокуратурата. 
Остава въпросът някой ще провери ли как площта на тази сградата се е увеличила тройно през годините. Все още очакваме и становището на инвеститора от Зърнени храни - Силистра. 

 

В късния следобед кметът на Варна Иван Портних съобщи, че е разпоредил проверка по случая.

 

Репортер: Искра Урумова