Малко след инцидента, на приемната майка е отнето момченцето, за което се грижи от 3 години

 

Приемна майка остана без дом, след като пожар изпепели къщата ѝ. Тя и детето, за което се грижи, успели да се спасят по чудо. На улицата заедно с нея остава още майка ѝ и двете ѝ биологични деца.

 

Малко след това ѝ отнемат момченцето, за което се грижи от три години. От този момент обаче цялото село се е заело да ѝ помогне, организирана е кампания. Целта – жената да възстанови дома си. Кутии за дарения са сложени във всеки търговски обект в селото. В тях всеки може да сложи своето дарение за Роска и семейството ѝ.

 

Да стъпва въру въглени и да събира останки от 150-годишния си дом, облечена в чужди дрехи. Това остава на Роска след вечерта на 9-и март.

 

„Пожарът е тръгнал от това помещение. По това време сме били в онази стая и нищо не сме усетили”, разказва Роска.


Роска, детето, за което се грижи, майка ѝ и другите две, вечеряли. Искрата пламнала след късо съединение в библиотеката. Съсед вижда дим и се втурва към къщата.


„Момчиловци се намира на 20 км от Смолян. В най-добрия случай пожарната е тук след 25 мин., време твърде дълго, за да бъдат предотвратени щетите, които да нанесат огъня”, разказва кметът на селото Сийка Сукова.


За лош късмет малко преди това авария прекъснала водата в селото.


„Граден живот пет поколения и за половин час сриваш се до нулата. В момента не мога да се осъзная. В един миг няма нищо…”, казва Роска.


Освен едно – подкрепата на познати и непознати още същата нощ.


Роска едва издържа да стои пред останките на дома си, приютил общо шест поколения. Но по-тежко за нея е друго. Едва няколко дни след пожара – детето, за което тя се грижи, ѝ е отнето.


„Беше шок за нас, че без предварителна подготовка, просто го преместиха”, обяснява Роска.


В момента 5-годишното момченце е в институция. Според социалните преместването му е било планирано преди време. Целта – да бъде близо до биологичната си майка.


„За него беше голяма травма. Това е душичка. Не може да бъде преместено като предмет”, добавя Роска.


Роска не е чувала детето, откакто са ѝ го взели. Вече се е примирила, че момченцето, на което е била майка три години, няма да се върне при нея. Съвсем скоро тя и семейството ѝ ще бъдат приютени в къща на приятелка. Но онова, което най-много иска, е да се върне у дома.   


Приятелка на Роска, която в момента е в чужбина, осигурява дом за приемната майка. Домът вече е ремонтиран и очаква майката и детето да се нанесат в него.


„В дарителската сметка до момента са постъпили 2200 лева. Трябват ни около 50 000, за да може да бъде възстановена къщата, в която ще живеят Роска и семейството ѝ", обясни кметът на Момчиловци Сийка Сукова.


„Сърдечно и голямо благодаря на цялото село”, каза Роска.

 

Дарителската сметка, по която може да превеждате средства за пострадалото семейство:

BIC: SOMBBGSF

IBAN: BG02SOMB91301060320901

Общинска банка

Титуляр на сметката: Роска Николова Георгиева