Два законопроекта по темата отлежават в двете камари на Конгреса

Няма раздвижване по въпроса с безвизовото пътуване до САЩ на български граждани. Два законопроекта по темата отлежават в двете камари на американския Конгрес и изглежда, че няма да бъдат придвижени в този му мандат, който изтича през януари догодина.

Още по темата

 

"Дори и преди президентската кампания имаше много силни възражения и то от страна на много влиятелни както демократи, така и републиканци и в двете камари на Конгреса. Затова смятам, че е вредно да се хранят илюзорни надежди, че ще се даде някакъв бърз ход на тези законопроекти", коментира посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова.

 

Според нея единственото възможно действие, което също е с непредизвестен изход и неясна продължителност, е усилието, което се прави от страна на Европейския съюз. "Смятам, че всякакви предположения, че може да се решават на парче, двустранно въпросите с безвизовото пътуване, са нереалистични и непрофесионални, а само популистични", казва Поптодорова.

 

Според електронния регистър на Конгреса и двата текста залежават в комисиите. През април 2015 година конгресменът от Илинойс Майк Куигли беше един от спонсорите на законопроекта JOLT, който беше представен като възможности за нови работни места и приходи за американската икономика от чуждестранни туристи. Чрез този законопроект 38 страни биха успели да се включат в програмата за безвизово пътуване, сред тях и България. Според критиците на проекта обаче това ще представлява заплаха за националната сигурност на Америка.

 

Другият законопроект е в Сената и беше внесен през юни 2015 година от сенаторите Марк Кърк и Барбара Микулски. Законопроектът предвижда вдигане на разрешения отказ на визи от 3 на 10%. Но според последната статистика на американското консулство в София отказите на визи за 2015 г. са 17,3%.

 

Репортер: Ясен Дараков