Утре детето на Наташка Габровска трябваше да празнува своя първи рожден ден

 

Окръжният съд в Ловеч даде ход на делото срещу акушер-гинеколога д-р Нина Байчева, обвинена за смъртта на новородено бебе в тетевенската болница преди година. 

 

Тогава „Господари на ефира“ и Нова телевизия разкриха ужасяващи факти за нечовешко отношение към родилката Наташка Габровска от страна на д-р Байчева. 

Още по темата

 

Утре детето на Наташка трябваше да празнува своя първи рожден ден, но вместо празник, семейството ще се събере за пореден път на гробищата. Болката и сълзите не са отминали, а ужасът от фаталното раждане на 22 април 2015 г. в тетевенската болница не е забравен. 

 

Медицинските заключения от първите две експертизи сочат, че причина за смъртта на детето са родови травми, предизвикани от т. нар. висок форцепс и метод на Кристелер - неправилни и отречени от ЕС техники. Последвалата трета експертиза, както и направеното становище на Националния консултант по акушерство и гинекология, напълно отрекли тези заключения. Байчева е обвинена за причиняване на смърт по непредпазливост, а днес в съдебната зала отказа коментар.

 

Разпитът на свидетели и вещи лица започна от сутринта. Част от медицинския екип, присъствал по време на раждането, заяви, че Наташка не е спазвала посочените инструкции и се е държала неадекватно. Според защитата ѝ обаче има достатъчно доказателства в нейна полза. 

 

Срещу д-р Байчева е заведен и частен иск за 20 000 лева. Делото в Окръжния съд продължава. 

 

Репортер: Юлияна Цанева