Каква е причината?

Италианците, които принуждават децата си да се хранят по веганска диета, може да бъдат заплашени от затвор, ако бъде приет според законопроект, предполагащ такова наказание.
Законпроектът на депутатката Елвира Савино от дясноцентристката партия „Напред, Италия“ вече е внесен в парламента.

По темата

В предварителната версия на документа се твърди, че такива родители налагат на децата си диета, която е „лишена от необходими за здравословното и балансиране развитие на организма“. През последните година и половина в болница постъпиха четири деца, на които възрастните са наложили веганска диета.

Някои диетолози, например от Американската диетолжка асоциация, твърдят, че веганската диета подхожда за деца, при условие, че на тях им бъде осигурявано пълното разнообразие от хранителни вещества, особено витамин В12. Лекарите предполагат, че при някои от случаите възрастните, отговарящи за влезлите в болница деца, не могат да разберат, че диетата трябва да бъде допълвана, за да стане тя безопасна за децата.

Първоначално законопроектът на Савино ще бъде обсъден в парламентарни комисии. В предложения за обсъждане текст се подчертава, че при спазването на вегетарианска или веганска диета в организма възниква дефицит на цинк, желязо, витамин D, витамин В12 и омега-3.

Ако законопроектът бъде приет със сегашното му съдържание, нарушителите може да получават затвор до една година. Този срок може да се увеличава до четири години, ако детето се разболее или стане инвалид, и до шест години, ако детето почине.