Те са като излезли от приказните легенди, казва фотографът Юлия Тайтс

Фотографка от Израел създаде проект, наречен „Порцеланова красота” и е вдъхновен от хората албиноси.

„От известно време имам идеята да създам проект с участието на хора с албинизъм. Тяхната уникална красота е хипнотизираща. Те са толкова невероятни за мен, все едно са взети от приказните легенди”, казва Юлия Тайтс.

Тя споделя, че страстта й е да създава фантастични светове чрез работата си, а фотосесията е била невероятно преживяване, защото не използва фотошоп – просто чиста природна красота. Всички снимки са в бели тонове, без допълнително оцветяване.

„Бялото не е само един цвят – то има много различни нюанси и красиви тонове”, казва Юлия Тайтс.

ВИЖТЕ ЕДНА ПО-РАЗЛИЧНА КРАСОТА - ПОРЦЕЛАНОВАТА КРАСОТА, В ГАЛЕРИЯТА НИ

Албинизмът е наследствено заболяване, което засяга очите и/или кожата. Предизвиква се от нарушение в образуването на пигмента меланин в кожата, в резултат на отклонения в активността на ензима тирозиназа. Меланинът представлява естествен филтър срещу вредното въздействие на Слънцето. Неговата липса прави очите и кожата изключително чувствителни към слънчевата светлина. Поради това албиносите са по-предразположени към рак на кожата. Зрението също се засяга.

Честотата на срещане на албинизма варира между различните географски райони и човешки популации. Приема се, че средната честотата е 1:17 000 души. Една от страните с най-висока честота на албинизъм е Танзания, където се смята, че живеят около 150 000 албиноси.

Заболяването е генетично обусловено и срещу него няма ефикасно лечение. Много от хората с албинизъм носят различни видове лещи, за да могат да четат или работят. Основното правило е избягването на слънчевите лъчения, които могат да причинят негативни последици.