Това е три пъти над допустимата консумацията на така наречената добавена захар

Британските тийнейджъри консумират средно еквивалента на една вана, пълна с подсладени безалкохолни напитки, годишно, предупреди организацията "Кансър рисърч", цитирана от "Франс прес" и БТА. 

Според данни, публикувани от "Кансър рисърч" на базата на резултатите от национална анкета, консумацията на подсладени безалкохолни сред 11-18-годишните британци е 234 кенчета годишно, т.е. три пъти по-голямо количество в сравнение с препоръките за консумацията на т.нар. добавена захар. 

Сред 4-10-годишните деца тази консумация е 110 кенчета годишно, а сред децата на възраст между 18 месеца и три годинки - 70 кенчета годишно.

Разкривайки тези "шокиращи" данни, Алисън Кокс, която отговаря за превантивните мерки в "Кансър рисърч", отбеляза, че прекалената консумация на захар е свързана с риск от затлъстяване, рак и други болести. Тя освен това призова британското правителство да въведе такси върху подсладените безалкохолни - мярка, която е приложена само в няколко страни, сред които Франция и Мексико. 

Призивът на "Кансър рисърч" идва, след като неотдавнашно изследване показа, че британските деца са сред най-малко активните в света. 

В началото на октомври Световната здравна организация призова правителствата да наложат такси върху подсладените безалкохолни, за да се води борба със затлъстяването. Погледнато в световен мащаб, случаите на затлъстяване са се удвоили от 1980 г.