Целта е да се намери изход от кризата след оставката на правителството

Финал на консултациите за изход от правителствената криза. Последни при държавния глава гостуваха представителите на АБВ и "Атака". 

Патриотите готови да съставят правителство

Двете партии предложиха на Росен Плевнелиев напълно противоположни политически действия. АБВ са категорични, че президентът трябва час по-скоро да състави служебно правителство, а предсрочните парламентарни избори да се проведат през ранната пролет. 

"Атака" от своя страна очаквано подкрепи желанието на Патриотичния фронт да спаси парламента от разпускане, като вземе мандат и опита да състави експертно правителство.

Двете партии обаче бяха единодушни в критиките си към въвеждането на мажоритарната избирателна система, поискано в референдума.

Президентът се срещна с депутати от ДПС и РБ

"Ако поиска, сегашният парламент може да излъчи ново правителство". Това каза Сидеров след консултациите.

Той изрази мнение, че първата и втора политическа сила избързват в твърденията, че този парламент се изчерпал, че няма никаква възможност.

„Аз предлагам лидерите на тези, които заявиха, че могат да приемат мандата – съпредседателите на Патриотите и лидерът на ГЕРБ, да седнат и по мъжки да поговорят. Аз мисля, че така се решават нещата и да се каже ясно какви са отговорностите, какво следва, за какво става дума”, заяви Сидеров.

По-рано Конституционният съд излезе с решение, че Плевнелиев не може да насрочи нови избори.

Разпускането на парламента и нови избори трябва да стане с един акт, а сегашният президент няма право да го направи в последните три месеца от мандата си.