Красимир Николов е заловен през септември в България

Федерални прокурори от Западна Пенсилвания повдигнаха обвинения срещу 44-годишния Красимир Николов от Варна за банкови измами. Според прокуратурата българинът се добирал до личната информация на жертвите си, като им изпращал вируси онлайн, съобщава BG VOICE

По темата

Добре усъвършенствания зловреден код давал пълен достъп до цялата информация на заразения компютър, а оттам Николов се добирал и до банковите сметки на потърпевшите. Американските власти твърдят, че българинът е първият арестуван от международната мрежа за кибер престъпления "Avalanche". 

Николов е заловен още в началото на месец септември в България. Обвинителният акт срещу него е внесен на 4 октомври. Мъжът е есктрадиран в САЩ в събота вечерта.

Според обвинителния акт Николов се е сдобивал с банковите сметки на жертвите си, като им изпращал компютърен вирус, който прилича на фактура. Обикновено той се появявал като прикачен файл в имейли, изпратени до собствениците на бизнеси. Веднъж отворен, подобен файл дава достъп до цялата информация на компютъра на собственика.

Властите казват, че вирусът е използван в цяла Америка, а сред потърпевшите са завод за бутилиране и производител на машинни части, от чиято банкова сметка Николов се опитал да прехвърли 387,500 долара в банкова сметка, регистрирана в България.

Друг потърпевш бизнес според разследването е "Protech Asphalt Maintenance". Прокуратурата твърди, че Николов е направил няколко опита да прехвърли сумата от 243 000 долара от сметката на компанията във "First National Bank".

На 5-и декември ФБР успешно извършва добре планирана международна акция за свалянето на мащабната мрежа от сървъри, която поддържала повече от 25 от най-вредните компютърни вируси в целия свят. Арестувани са общо петима души, които се намират зад решетките в пет европейски държави.

Властите казват, че Красимир Николов обаче е първият идентифициран като част от кибер мрежата още в края на лятото. Според федералните власти “Avalanche” се грижила и за няколко от най-хитрите схеми за пране на пари.

По информация на ФБР мрежата съществува от 2010-а година и е засегнала повече от 500 хиляди компютъра по целия свят. Няколко от жертвите на кибер престъпната мрежа са бизнеси в западната част на Пенсилвания, както и местна държавна администрация. Това е и причината разследването да започне именно в Пенсилвания.

Красимир Николов остава във федерален арест. Обвиненията срещу българина са за конспирация, банкови измами и кражба на лична информация с цел финансови злоупотреби.