Това става факт следи приемането на второ четене промени в Гражданско-процесуалния кодекс

Ще има запор на банкови сметки на длъжници. Кредиторите ще могат да искат от съда издаване на европейска заповед за това, решиха депутатите днес, приемайки на второ четене промени в Гражданско-процесуалния кодекс, информира БГНЕС.

По темата

Предложението е на Министерския съвет и с текста се цели улесняване на трансграничното събиране на вземания по граждански и търговски дела.

Наличие на трансгранично дело има, когато кредиторът е с местоживеене в една държава-членка на ЕС, а съдът и банковата сметка, подлежаща на запориране, се намират в друга държава-членка или когато съдът, разглеждащ молба за заповед за запор се намира в една държава-членка, а банковата сметка – обект на заповедта за запор, е в друга.

Въвежда се и изискването информацията по запитванията от чуждите съдилища да се предоставя от Министерството на правосъдието. Ще има и процедура по оспорване на пълния или частичен отказ на съда за издаване на европейска заповед за запор, а получаването, предаването или връчването на заповедта ще се извършва от съдебни изпълнители.