Основното перо от средства ще бъде насочено към мрежата на Националната здравна служба

Британските власти ще похарчи 64 милиона долара за допълнително гарантиране на сигурността на компютърните системи. Главно перо в случая ще бъде мрежата на Националната здравна служба (NHS), която пострада след мащабната хакерска атака от петък, информира БГНЕС. 

По темата

Пред ВВС министърът на отбраната Майкъл Фелън заяви, че правителството е заделило общо 2,45 милиарда долара за предпзване от кибератаки.

След нападението в петък, бяха засегнати 48 клона на NHS в цялата страна, включително в болници и здравни фондове, което доведе до отмяна на операции, закъснение на приема на пациенти, проблеми с услугите на Спешна помощ и други.

БГНЕС припомня, че мащабна кибератака, използваща инструменти, за които се смята, че са разработени от Агенцията за национална сигурност на САЩ, порази компютрите на стотици ведомства, организации и компании по целия свят. Хилядите машини бяха заключени от програма, изискваща откуп във виртуалната валута биткойн на стойност 300 долара.

По непотвърдена информация инструментите са откраднати и пуснати онлайн от хакерската група, известна като The Shadow Brokers. И макар „Майкрософт“ да издаде защитна програма през март, много системи не бяха актуализирани.

Има съобщения за технологични проблеми в 99 държави, включително Великобритания, САЩ, Китай, Русия, Испания и Италия. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.