Областта започна война, за която няма достатъчно армия

Каталуния прекали. На нея не й беше достатъчно да е най-привилегированият автономен регион в Европа. И реши да получи още. Така започна война, за която няма достатъчно армия. Междувременно сътвори най-сериозната държавна криза в Испания за 40 години демокрация, коментира Carnegie Moscow Center.

Политолозите смятат, че сегашната атака срещу суверенитета на страната е по-лоша от опита за военен преврат през 1981 г. Тогава военните завзеха парламента в Мадрид, но кралят успя да потуши бунта за ден и половина. 

Каталуния започна битка, за която няма достатъчно сили. Допреди седмица поддръжниците на отцепването се чувстваха господари на региона. Уличните демонстрации на националистите в години наред нямаха конкуренция. След опита за отделяне обаче мълчаливото мнозинство от пасивно се превърна в активно. И повярва в собствената си сила. И въпреки, че в Барселона стана срамно да се разхождаш по улицата с испанското знаме, много хора си позволиха да го провесят от балконите си. 

В региона се оформиха две юрисдикции: сепаратистката и испанската конституционна. Те съществуват като паралелни светове. Хората опитват да приспособят ежедневието си към това разцепление.

На национално ниво това е обичайната ситуация в Барселона, коментира Carnegie Moscow Center. Двуезичният диалог между клиента и касиера, например, се основава на принципа: всеки говори на езика, на който му е по-лесно. Също както в Рига се говори на руско-латвийски, а в някои части на Украйна – на руско-украински. Съвсем нормална ситуация е човек да попита на испански, да получи отговор на каталунски и разговорът да продължи така докрай. Това се случва дори на пресконференциите на футболния отбор "Барселона".

По ирония на съдбата, когато и двата парламента се изразиха ясно (макар и твърде крайно) в обществото и в пресата се появи чувство на облекчение. Защото една жена няма как да е наполовина бременна. А полурепубликата не е нито рак, нито риба. Сепаратистите не са постигнали напредък, с който да се гордеят. Затова и Мадрид не може да ги накаже.

Каталунската есен на 2017-а ще влезе в учебниците по история. И само времето ще покаже кой е прав и кой - виновен. 

Автор: Гергана Тенева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.