Тази година благотворителната инициатива се фокусира върху ранната диагностика и ефективното лечение

Започна благотворителният спектакъл "Българската коледа". Зрителите  могат да гледат концерта в ефира на NOVA и Българската национална телевизия. Инициативата в помощ на децата на България е под патронажа на президента Румен Радев и се провежда за 15-а поредна година.

Тази година "Българската Коледа" се фокусира върху ранната диагностика и ефективното лечение. През цялата година можем да превеждаме пари по сметка, както и да дарим 1 лев с SMS на номер 1117.

10-годишната Ирен Йовчева е като всяко дете. Обича Коледа, защото очаква подаръците на празника и даже добавя свой акцент към него като изработва сама някои от играчките на елхата.

Освен коледна украса, развива таланта си като прави и бижута. Пълноценното й ежедневие, освен училището, включва ходенето на народни танци и попинг. За първи път ви запознахме с нея преди 4 години по време на един от благотворителните концерти на „Българската Коледа”.

"БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА": Всеки може да помогне с SMS на 1117

Ирен е едно от вдъхновенията на „Българската Коледа”. Родена е глуха и е първото дете у нас с поставени кохлеарни импланти на двете уши още преди да навърши 2 годинки. С тях тя чува света около себе си. А за да продължи да го прави се нуждае от рехабилитация до края на живота си. За една година, откакто я видяхме за последно, Ирен е сменила училището, в което учи и е намерила нови приятели сред съучениците си.  

„Преди да започне новата учебна година въобще не ми се ходеше в новото училище. Исках да остана в старото, още от първия учебен ден си намерих приятели в новото училище”, разказва Ирен Йовчева.

Юлиан Вергов: Станете част от "Българската Коледа" (ВИДЕО)

Така адаптацията е минала без проблемно. Пълноценния начин на живот, на който тя се радва, се дължи на усилията и любовта на родителите й и на сестра й.

„В момента, в който те изненада нещо, човек събира сили и впряга всичките си усилия, за да може да се справи с тях”, обяснява Иво Йовчев, баща на Ирен.

В дните на Коледа, на родителите на останалите деца, които имат нужда от помощ, семейство Йовчеви дава най-ценното – надежда.

ДОБРОТО ЧАКА ДОБРО: Дете на „Българската Коледа” се нуждае от помощ

„Надежда винаги има. Искам да им кажа винаги да бъдат силни и да не спират да вярват. И да знаят, че когато се изчерпат всичките варианти, винаги се намират такива, които да помогнат. Просто да не спират да мечтая. Да не спират да се борят и да не спират да вярват”, казва Антоанета Йовчева, майка на Ирен.

Доказателството, че те не са спрели е пред очите им. Родената с увредин слух Ирен танцува.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.