"Това не е учение", се казва в съобщението, изпратено от управлението за извънредни ситуации

Фалшива тревога за приближаваща балистична ракета уплаши жителите на Хавайските острови, съобщава БТА.

Космическа ракета стресна хиляди американци (ВИДЕО)

Тревогата била подадена погрешка от служители в местния клон на управлението за извънредни ситуации. До мобилните телефони на хората било пратено съобщението: "Заплаха от балистична ракета, идваща към Хавай. Потърсете незабавно убежище. Това не е учение", изписано с главни букви. 

После говорителят на управлението Ричард Репоза каза, че станало дума за фалшива тревога и се води разследване как се е стигнало до нея. Фалшивата тревога обаче породи паника сред жителите и в социалните мрежи на фона на севернокорейската ядрена и ракетна заплахи.

Северна Корея отново изстреля балистична ракета (ВИДЕО)

Сенаторът-демократ от Хавайските острови Брайън Шатц каза, че фалшивата тревога е в резултат на човешка грешка, без да навлиза в подробности. 

Предполага се, че става дума за грешка на системата за тревога "Амбър", която зависи от министерството на правосъдието. Съобщението, получено от жителите на Хавайските острови е било предназначено за тестване на системата и е било пратено по погрешка, се казва в изявление на сайта на местната метеорологичната служба на Хавайските острови.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.