Бясното шофиране остава основна причина за катастрофите

Борбата на КАТ с джигитите на пътя продължава. От днес до неделя, 22 април, камерите на полицията ще следят за превишена скорост.

Бясното шофиране остава основна причина за пътните инциденти. Само за 2017 г. заради несъобразена или превишена скорост са станали почти 2000 катастрофи, при тях са загинали 228 души, а 2425 са ранени.

С БЯСНА СКОРОСТ: Близо 19 000 джигити на пътя за една седмица

Операцията на КАТ ще се извършва по магистрали и главни пътища, както и общински, на които често стават ПТП-та. Подобни операции ще има на територията на всички страни членки.

148 мобилни камери, 28 триноги, 23 - стационарни и една средна скорост. Джигиите на пътя отново са на прицел!

„Скоростта се установява само с технически средства, няма спиране на място. При предишната операция в българия бяха установени близо 19 000 нарушения, което е над средното за ЕС”, обясни главен инспектор Росен Рапчев.

Покрай катастрофите с автобуси отново се заговори и за коланите в тях.

Емил е шофьор на автобус повече от 20 години. Казва, че масово пътниците не си слагат коланите.

„Някои слагат, други се правят, че не чуват”, заявява Емил.

А законът гласи, че е задължително да използваме колан, ако в автобусът има такъв.

Трети ден акция "Скорост" по пътищата в ЕС

„Проверките на коланите би трябвало да се извършва от полицията. За съжаление това е много трудно изпълнимо, защото спирането на автобус и извършване на проверка в салона означава забавяне на автобуса по разписание”, обясни Алекси Стратиев.

В момента около 60% от вътрешните и международните автобуси нямат колани. А за превозвачите въпросът не е дали ще има колани във всички автобуси, а кой ще плати за поставянето.

КАТ и ДАИ в акция срещу нарушителите на пътя (ВИДЕО)

„Не вярвам министерството да поеме поставянето на коланите, защото един колан струва между 10 и 300 лева”, заяви Симеон Милушев, Национално сдружение на автобусните превозвачи в България.

 Според министерството на транспорта колани трябва да има във всички автобуси.

 „Твърдо сме решени да въведем изискване за всички автобуси, превозващи пътници от разстояние по-голямо от 30 км, да заложим изискване за колани”, заяви Ангел Попов, зам.-министър на транспорта.

 На 23 април ще се проведе публично обсъждане за това дали всички автобуси да бъдат оборудвани с колани.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.