Всеки, който иска може да дари книга в градинката пред Народния театър

В библиотеките у нас все повече липсват нови книги. Ето защо инициатива събира 2019 нови издания до края на годината. Читалнята в градската градина на София приема всяка прочетена нова книга, която ще дари на библиотеките в България.

По рафтовете на библиотеките се усеща липсата на нови книги. Стандартът за библиотечно-информационно обслужване у нас е само на хартия, твърдят експерти.

„Говорим за 150 нови книги на 1000 жители на дадено населено място. За цяла България това би направило над  милион нови книги. 11:20-"Държавата не дава пари? Това учудващо ли е?", пита Александър Шпатов от инициативата „читАлнЯта”.

Как един следовател стана продавач и започна да пише книги?

По сметките на библиотеките държавата отделя 10 пъти по-малко от заложеното в закона.

„За миналата година средствата, които са отделени в бюджета са 1 милион и то не за всички библиотеки. Сами можете да си направите сметката дали средствата се осигуряват", казва Шпатов.

Обществените библиотеки в страната са 3000. А средства за купуването на нови книги няма. "Има проблем, да и той е системен от години! "За една малка библиотека тя дори й е трудно да задели 100-200 лева за книги за годината. При средна цена на книгата 10 лева колко може да се купят? Да поддържаме добри библиотеки трябва да бъде инструмент за това знанието и образованието да бъдат масови!", казва директорът на  Фондация "Глобални библиотеки - България" Спаска Тарандова.

Започна дарителска кампания за изгорялото читалище в Гложене

„Щом държавата не осигурява бюджет, поне ние по някакъв начин заедно с читателите за няколко библиотеки в страната да подобрим това състояние", обяснява Александър Шпатов.

Така се ражда книжното предизвикателство - да съберем заедно 2019 книги до края на годината за българските библиотеки. Това прави и Роберта, която разбира за инициативата от Facebook.

„Реших да бъда солидарна, защото това е едно страхотно събитие, което определено трябва да се разпространи. С радост дарих няколко книги, които ще бъдат доставени в библиотеките!", казва Роберта.

Изключително остра нужда от нови детски книжки имат библиотеките в цялата страна - приказки, енциклопедии, детски и тийн романи, комикси и други любими на децата текстове.

А според Шпатов това е единственият начин да възпитаваме нови читатели.

В библиотеките липсва и съвременна българска литература, както и нови книги, издадени в последните 10 години.

До момента са събрани 850 книги. Всеки, който иска да дари още може да го направи в читалнята в градската градинка до Народния театър всеки ден от 10 до 8 вечерта. А всеки, който се включи в кампанията, ще получи и безплатна читателска карта за читалнята.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.