Животното е било сложено в чувал и е удряно с металeн прът и камък

7 месеца условна присъда заради жестокост към животно. Това е окончателното наказание за мъж, който преди две години преби почти до смърт домашно куче в София. Доктор Габриела Панкова няма да забрави 4 юли 2017-а година, когато дежурството в клиниката я среща с Бруно. Разказва, че той преобръща представите й докъде може да стигне човешката жестокост, но и волята на кучето да живее.

„Името, което дадох на Бруно, произлиза от "бруталност", брутално пребито куче. И първите букви ги взех от "бру", "бруталност", защото Бруно символизира силата, която едно животно има и доверието, любовта към хората, която не се губи предвид преживяното”, сподели ветеринареният лекар  Панкова. Устата на кучето е била завързана, сложено е в чувал, удряно е с металeн прът и камък. Според официалната информация причината за жестокостта на извършителя е, че кучето ухапало негов приятел.

Ръст на сигналите за жестокост към животни по време на коледните празници

„Няма да забравя първия момент, в който той започна да се храни. Беше гладен, но едвам дъвчеше храната заради раните, които имаше”, каза още Габриела Панкова Кучето прекарало месеци в клиниката. Осиновители му намира германката Розалин Шмих. Тя е от доброволците, които всяка неделя разхождат общо около 1500-те кучета в общинския приют до София

 „Аз исках не просто да бъде куче, вързано в някой двор, защото на някой му е станал жал за него. Исках да се махне от приюта и да получи шанс да бъде истински домашен любимец”  каза доброволецът от "Бандата на 1500-те Розалин Шмих. Докато тече възстановяването и връщането на Бруно към живота, започва и делото срещу човека, опитал се да го убие. Случаите на агресия към животни зачестяват. Само през януари, тази година, от полицията са започнали 42 разследвания за престъпления с животни. почти всички са за проявена жестокост от човек към животното.

5 месеца затвор за мъж, изхвърлил котката си през прозореца

„Доста често не се стига до самия извършител, защото няма свидетели. Освен това  хората се притесняват да свидетелстват”, заяви директорът на "Екоравновесие" Веселин Асенов.

По данни на МВР през миналата година е имало два пъти повече престъпления срещу животни в сравнение с 2014-а. Причината за ръста обаче не бил, че самите престъпления са повече, а че обществото е станало по-нетърпимо към тях и подава повече сигнали. Няма обаче обобщена информация колко от престъпленията са завършили с присъди, както и какви са те.

В случая на Бруно развързката е положителна. Новите му стопани в Германия се шегували, че дори си има приятелка. Нея също осиновили, след като била жертва на насилие.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.