Щетите по реколтата са около 70%, алармират агрономи

Ледена епоха в овощните градини у нас. Шокиращи снимки на обледени плодови дръвчета от слана публикува един от най-известните агрономи у нас. Според агронома Красимир Кумчев реколта от череши тази година може и да няма.

„Преди 4 дни температурите паднаха до минус 4 градуса и въпреки усилията, които положихме, нещата не се получиха. На първо четене щетата, според мен, е някъде около 70%”, каза Кумчев в ефира на „Здравей, България” и добави, че след около седмица ще стане ясен точният размер на щетите.

Фермери недоволстват от ниската изкупна цена на черешите

По думите му ситуацията е сходна в цяла Южна България.

"Голямата ми болка е, че ние нямаме право на защита. Ако ние като граждани можем да си застраховаме имуществото, то овощарят няма право да си застрахова насаждението против осланяване. Има право, ако това се случи след 20 април и тъй като сланите в България падат до около 1 май реално имаме защита за 10 дни", каза той.

Кумчев заяви, че овощарите настояват за промяна в правилата за застраховане от слани.  Те предлагат да има две стъпки на застраховане – едната да бъде от 20 април, а втората стъпка да бъде от 1 април до 20 април. „Тъй като рискът за застрахователите е по-голям, съвсем естествено е това, което ние да трябва да заплатим да е повече. Но да го направят, да имаме опция. Ние в момента нямаме такава”, добави той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.