Кои са най-големите рискове и как да открием проблемите навреме?

През април и май ще се правят безплатни очни прегледи на деца от 12 детски градини и учениците от I и II клас на пет училища в София.

Един месец безплатни прегледи за глаукома във ВМА

Сред организаторите на инициативата „Усмихнати очи”, под егидата на Столичната община, са Александровска болница, Организацията на евреите в България „Шалом“ и Националната мрежа за децата. Тестът е неинвазивен и има за цел да открие бързо и безболезнено скрити очни заболявания, за да могат да бъдат лекувани децата навреме.

НЗОК поема дейността на Фонда за лечение на деца (ВИДЕО)

„Най-честият проблем при децата е мързеливото око. То се наблюдава при 5-6% от подрастващите. Засяга деца до 10-годишна възраст. Ако не се лекува своевременно, може да има последици”, каза в ефира на „Здравей, България” детският офталмолог от УМБАЛ „Александровска” д-р Александър Оскар. Той допълни, че първият преглед е хубаво да се направи веднага след раждането. „Разполагаме със съвременна апаратура, която позволява от най-ранна детска възраст да се установи дали има някакъв проблем с очите на детето. Първият по-обстоен преглед препоръчваме на 6-месечна възраст. Ако всичко е наред, следващият трябва да бъде на около 3-годишна възраст”, каза още д-р Оскар. По думите му мобилните устройства вредят на зрителната система на децата.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.