Очаква се да бъдат вдигнати хеликоптери, за да се достигне мястото на инцидента

Известна е самоличността на загиналите българи при авиокатастрофата с малък самолет в Македония. На борда са се били 49-годишен мъж, неговата съпруга и двете им деца – на 14 и 18 години.

Това, което се знае от бордните карти, е, че с машината са летели бизнесмен, който се занимавал с чистота, сметоизвозване и разделно изхвърляне на отпадъци, съпругата му, която е адвокат, и двете им деца. Мъжът имал лиценз за пилотиране, вероятно издаден от българските власти.

От посолството ни в Македония все още нямат официално потвърждение за самоличността на хората в самолета и дали е имало и други хора. Това тепърва ще се изяснява.

Самолет с четиричленно българско семейство се разби в Северна Македония

Авиокатастрофата с малък самолет стана във вторник следобед. Машината била тип "Чесна P-210". Първият сигнал за инцидента е получен на летището в Скопие. Пилотът е докладвал за изключително силна турбуленция и ниска облачност. Малко след това сигналът се губи. Два полицейски хеликоптера тръгват към предполагаемото място в планината Якобица. Намират останките на разбилия се самолет на 35 км от Скопие в труднодостъпна местност. 

„От Охрид са излетели четири лица, всички граждани на Република България. Сред тях има и едно малолетно лице. Метеорологичните условия на мястото са били лоши. Засега е невъзможно да се достигне дотам поради недостъпния терен. Правят се всички опити в най-скоро време да се достигне до региона”, заяви говорителят на МВР в Северна Македония Тони Ангеловски.

В Скопие има сформиран щаб, който трябва да реши по кое време условията ще бъдат подходящи отново да бъдат вдигнати хеликоптери, за да започне операцията на разследващите. Македонските власти са в контакт и с българските си колеги. От българска страна е подготвен хеликоптер с екип на Гранична полиция, който също може да се включи в издирвателните мероприятия. Засега македонските власти са отказали тази помощ. Планината на мястото, където е паднал самолетът, е висока 2 400 м, а злополучният връх, известен като „пъпа на Македония” – най-високото място в западната ни съседка.

„Метеорологичните условия във всеки един момент могат да се променят. Всеки пилот сам решава по какъв маршрут да се движи. При възникване на някакъв проблем във въздуха, той сам преценява каква маневра да направи, за да го избегне”. Това заяви пред NOVA директорът на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация” Станимир Лешев. По думите му вчера в района са излитали самолети

„Ще направим връзка с немските власти, за да установим летателната годност на самолета. Той не е с наша регистрация и нямаме данни за него. Не е в регистъра ни, ние не извършваме никакви технически експертизи, инспекции и т.н. Инспекциите се извършват там, където летателната машина е регистрирана. Самолетът е бил поддържан в Германия, там се е следяло за неговата изправност”, каза още Лешев.

„За момента не се налага изпращането на български спасители и техника, които да подпомогнат своите македонски колеги в издирвателната операция. Ние оставаме в готовност. Премиерът Борисов е разпоредил това още снощи. Колегите в Северна Македония се справят”, коментира пред NOVA министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

В сряда издирването е започнало в 6.45 ч. македонско време. Районът, в който се е разбил самолетът, се намира в заснежен район. 

„Разговарях с вътрешния министър. Започнали са акция за достигането на мястото на катастрофата, която е станала в изключително труден район. Все още не е достигнато мястото и затова не можем да дадем повече информация. Според македонските власти всички са загинали“, каза още министър Маринов.

"Досега говорих със Заев, от снощи сме в комуникация с него. Правят всичко възможно да стигнат до самолета". Това заяви премиерът Бойко Борисов относно авиокатастрофата, при която машина с четиричленно българско семейство на борда се разби в Северна Македония.

"Нашият хеликоптер е готов от снощи, но засега смятат, че се справят, защото е много непристъпна местността. Дано по-скоро стигнем, да се разберат причините за катастрофата", коментира още министър-председателят.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.