Това стана ясно след края на заседанието

Консултативният съвет по национална сигурност приключи без общо становище. Т

"Предложих проект на становище. Това становище не се прие. Разминаванията са основно във въпросите какви са измеренията в корупцията във висшите публични длъжности, доколко ефективна е тя и предложенията за решение". Това бяха първите думи на президента Румен Радев след КСНС. 

По думите му основното разминаване е в оценката за ефективността на антикорупционната комисия, разминаване в оценката доколко народното събрание осъществява реален ефективен контрол върху работата на тази комисия, разминаване в оценката за ефективността на нормативната база.

Румен Радев: Предложих проект на становище, той не се прие (ВИДЕО)

Темата на КСНС беше „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки”. Той беше свикан в разгара на скандалите с евтини апартаменти. На заседанието не е присъствал нито един представител на КПКОНПИ. От Комисията излязоха с позиция, че атаката срещу нея идва от двама олигарси и една политическа партия - "за което има 2 млрд. и 200 млн. причини, които могат да мотивират не една политическа партия да направи това".

"Показали сме политическа воля и морал за борба с корупцията, но декларацията на президента съдържаше внушения, които не кореспондират с реалностите", заяви д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ. По думите й предложенията по-скоро отговарят на нечии политически интереси. „Ще припомня, че самият член на „БСП за България“ г-н Янков е казал, че президентът е свикал КСНС по поръчение на Корнелия Нинова. Дори г-жа Нинова накрая гласува да не излезем с общо становище. Подложихме на решение това дали да имаме общо становище и всички гласуваха да нямаме такова“, допълни д-р Дариткова. „Предложеният проект за решение получихме в момента на заседанието. Нещо, като решение, което трябва да се обсъди в момента и да се приеме задължително. Тази практика на работа на КСНС беше изключително изненадваща за мен като участник за първи път в КСНС. Оказа се, че повечето от абзаците се повтарят с предходно решение на КСНС, посветен на проблемите на корупцията. Имахме и общи решения, че трябва да се направи оценка на въздействието на антикорупционното законодателство“, заяви д-р Дариткова. Тя обясни, че намерението да се анализира дейността на КПКОНПИ е било общо.  

Нинова: Не се прие да имаме нов антикорупционен закон (ВИДЕО)

„Бяха отхвърлени от премиера Борисов и управляващите направените от президента Радев и мен предложения за обща декларация. Не се прие да има поправки или нов антикорупционен закон”, заяви Корнелия Нинова.

„По отношение на второто ми предложение – за процедура за избор на двама европейски прокурори, които ще работят на територията на България, г-н премиерът ме препрати към Румъния да питам как върви борбата с корупцията там”, заяви още Нинова.

„По отношение на предложението за промяна на правомощията на прокуратурата, ми беше отговорно, че по този начин ще бъдат затормозени съдиите”, заяви лидерът на БСП.

„Предложеният от президента документ беше отхвърлен от всички, освен мен. Не се стигна до обща декларация”, заяви Нинова.

„БСП и Корнелия Нинова вкараха текстовете, които пряко щяха да им помогнат на предстоящите избори. Това беше неприемливо за всички други”, заяви лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.