Приключи КСНС

„Предложих проект на становище. Това становище не се прие. Разминаванията са основно във въпросите какви са измеренията в корупцията във висшите публични длъжности, доколко ефективна е тя и предложенията за решение". Това бяха първите думи на президента Румен Радев след КСНС. 

По думите му основното разминаване е в оценката за ефективността на антикорупционната комисия, разминаване в оценката доколко Народното събрание осъществява реален ефективен контрол върху работата на тази комисия, разминаване в оценката за ефективността на нормативната база.

„На първо място нарушаване на институционалния баланс при назначаването на ръководството на антикорупционната комисия. Поради пасивни методи в борба с корупцията. Поради ограничен обхват на проверката на свързани лица. Поради ограничен времеви обхват на проверки след освобождаване на длъжността”, заяви Радев.

„Решенията, които предложих, се състоят първо в това НС да разгледа и приеме нов закон за борба с корупцията, който да отчита констатираните недъзи на сегашния. НС да създаде временна комисия за дейността на КПКОНПИ. Оправомощените органи да извършат в кратък срок проверка на всички изнесени в публичното пространство факти и документи, които касаят лица, заемащи висши публични длъжности, а пълните протоколи от проверките да станат публично достояние. Изпълнителната и законодателната власт да предложат законодателен пакет, насочен към ограничаване на условията за генериране на корупцията”, допълни президентът.

Радев припомни, че преди година и половина е свикал Съвет във връзка с предстоящото приемане и разработване на новия тогава антикорупционен закон.

„Изразих ясно своите резерви към залаганата в този закон неефективност. Предложих ясни принципи и механизми за реално противодействие на корупцията, които бяха отхвърлени от управляващото мнозинство, което наложи един беззъб закон. Помните, че наложих цялостно вето върху този закон“, каза Радев. „Продължих да повдигам темата за корупцията по висшите публични длъжности, но до момента срещам съпротива. Спомняте си, че в публичния отчет, който направих на втората година от своя мандат в края на януари тази година призовах КПКОНПИ, Прокуратурата, МВР и Службите да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта. Предупредих, че ако това не се случи, разпадът ще продължи, а търсенето на справедливост може да излезе извън рамките и механизмите на закона. Предупредих и политическите партии, че трябва сами да се чистят от корумпирани и некомпетентни кадри с управленски амбиции, ако искат да се видят на бъдещия политически хоризонт. Това не се случи. Напротив, институциите продължаваха да неглижират проблемите с корупцията. Когато избухна „Апартаментгейт“, вместо те да се задействат активно и да вървят преди медийните публикации, те продължиха да мълчат. За мен това поведение разкрива криза на държавността. Имаме сериозен проблем. Мисля, че никой не го отрича. Този проблем касае националната сигурност. Затова обявих този Консултативен съвет“, подчерта още Радев.

„Докладът, който изисках от КПКОНПИ, разкрива неефективността, според мен, на тази Комисия по отношение на висши публични длъжности в този състав, функции и ръководство”, добави Радев.

„Апартаментгейт“ не може да се лекува с оставки. Ако българите искат достоен живот, трябва да възпитат политиците си да живеят само от заплата”, заяви още Радев.

 „Най-вероятно „Апартаментгейт“ е само айсбергът на истинската корупция. В обществото се споделя убеждението, че има множество злоупотреби с публични средства в особено големи размери, че български политици имат големи финансови ресурси, че имат имоти у нас и в чужбина, че имат крупни фирми чрез подставени лица и офшорни сметки“, каза президентът.  „Висши политици и магистрати, които са били цял живот на държавна заплата не се срамуват да демонстрират необясним за гражданите лукс. Всичко това знаете на фона на обидно, унизително ниски пенсии и минимална работна заплата. Казвам неслучайно магистрати, защото битката с корупцията не може да се води с проядена съдебна система. Според мен налице е растяща криза в доверието. Тази криза или ще бъде преодоляна с енергични мерки на съответните оторизирани органи и държавни институции, които да започнат да изпреварват медийните публикации и да започне да осъществяват реално прилагане на закона спрямо провинилите се, или тази криза в доверието ще се задълбочи, ще доведе до пълна загуба на легитимност и непредсказуеми последици“, заяви държавният глава. "Затова призовах всички участници в КСНС да се вземат адекватни и решителни мерки, за да покажем, че има държавност и че тази държавност е на място и всеки един, независимо каква позиция заема в държавата - президент, от премиер, министри, магистрати, всички, които заемат държавни позиции, да носят еднаква отговорност.

Радев благодари и на медии, които са започнали процеса по изобличаване и които не спират да търсят истината. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.