Те трябва да следят посетителите да не хранят животните

Софийският зоопарк обяви конкурс. Търсят се доброволци, които да следят посетителите да не хранят животните.

В ИМЕТО НА МИРА: Спасиха над 50 животни от Ивицата Газа

„Имаме нужда от помощ, защото когато има най-много хора в събота и неделя, те застават и изпитват огромното желание да хранят нерегламентирано животните, което се оказва сериозен проблем”, каза директорът на столичния зоопарк Добромир Бориславов. По думите му посетителите продължават да правят това, въпреки табелите, индикиращи забраната. Подобни действия обаче биха могли да се оказжат фатални за животните. „Хората не разбират, че дори да дадат само по 1 ябълка на мечките, същото правят още няколко хиляди души на ден”, обясни Бориславов. И Директорът допълни, че служителите на зоопарка ще обучат и инстурктират доброволците и ще им предоставят специални тениски и баджове. 

В „Темата на NOVA”: Как изглежда един от най-зловещите зоопаркове в света?

„Най-масовото, което хвърлят хората, са тестени изделия. Те са изключително вредни за животните. Проблемът е много голям при сурикатите, защото са малки животни. С приматите нещата стоят по същия начин. Променя се и поведението на животните”, каза Петър Стоянов, гледач в зоопарка.

Директорът каза още, че към момента при нарушение посетителите само биват извеждани извън зоопарка. „Може би трябва да бъдат налагани и парични глоби, за да се ограничи това", коментира той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook