Това заяви британският финансов министър Филип Хамънд

„Много е вероятно идеята за втори референдум за Brexit да бъде внесена в парламента в някакъв момент, но той трябва да бъде организиран преди октомври, когато Великобритания трябва да напусне Европейския съюз”. Това заяви британският финансов министър Филип Хамънд, цитиран от БГНЕС.

Той направи този коментар във Вашингтон, където присъства на срещата на Международния валутен фонд. "Това е предложение, което може и е вероятно да бъде поставено в парламента на определен етап", каза Хамънд. Идеята за нов референдум бе сред няколкото алтернативи на Brexit към сделката на премиера Тереза Мей, която беше поставена на гласуване от депутатите през последния месец, но която не получи мнозинство в парламента.

Фараж регистрира партия "Brexit"

Хамънд каза, че правителството на Мей се придържа към противопоставянето си на всеки нов референдум. "Позицията на правителството не се е променила. Правителството се противопоставя на потвърждаващ референдум и затова няма да го подкрепим", каза той. Много депутати от опозиционната Лейбъристка партия оказват натиск върху своя лидер Джереми Корбин да включи нов референдум в исканията си в преговорите с правителството за намиране на изход от безизходната ситуация в парламента.

Пакост или лакомство? ЕС и Великобритания се договориха да отложат Brexit до Хелоуин

Хамънд каза, че очаква правителството и лейбъристите да постигнат споразумение през следващите няколко месеца. Той заяви, че всеки нов референдум вероятно ще отнеме шест месеца за организиране, което означава, че времето ще бъде намалено преди новата дата за отлагане на Brexit на 31 октомври, която беше договорена от лидерите на ЕС тази седмица.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.