От Инициативния комитет за запазването на Скаптопара са доволни от проекта

Започна преместването на ценните археологически обекти, разкрити по време на спасителните проучвания по трасето на автомагистрала „Струма“ край Благоевград, предаде БНР.

ЗАРАДИ РАЗКОПКИТЕ: Замразиха строежа на АМ "Струма" край Благоевград

От там допълват, че Инициативният комитет „Скаптопара“ е доволен от проекта, възложен и финансиран от  Агенция "Пътна инфраструктура". Според екипа, извършил проучването и експертите от Министерство на културата, обектите от римското селище, които имат висока стойност, са три - двете запазени гробни камери, останките раннохристиянската черква и римската вила.  След серия от протести и дискусии беше решено те да бъдат преместени на 20 метра от трасето на магистралата, където е и римската баня, която също е добре запазена.  

АМ "СТРУМА": Трасето ще мине през археологическите разкопки

Представители на Инициативния комитет са се запознали с проекта на среща в Агенция "Пътна инфраструктура".  

"Проектът е направен добре, с алеи, с паркинги. За начина на изпълнение и екипа, който ще го изпълнява - само за това не получихме достатъчно яснота", заяви Лазар Андреев. „За разлика от АПИ, Министерстото на културата и община Благоевград към момента още не са изпълнили своите ангажименти”, заключи той.

Ще сложат ли край на археологическите разкопки на "Скаптопара"?

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.