Изследванията са проведеи малко повече от месец преди изборите

Смяна на местата при водещите партии у нас. Социолозите регистрираха, че за първи път БСП изпреварва ГЕРБ за евроизборите. Две големи проучвания - на "Тренд" и на "Галъп", показват, че скандалите във властта са оказали своето влияние на настроенията за евровота.

Според двете агенции на изборите за евродепутати БСП се класира преди управляващата партия през април. Социалистите водят с 31,3 на сто срещу 30,5% за ГЕРБ, според "Тренд". Проучването на "Галъп" пък показва 32,1% за БСП срещу 31% за управляващите.

Останалите партии, които ще имат свои евродепутати, са ДПС - с 12,7 според "Тренд" и малко над 11 на сто - според "Галъп". Шанс имат и ВМРО. За тях гласа си биха дали между 5 и 5,5% според двете проучвания.

На границата са и партиите от обединението "Демократична България" - между 4,3 и 4,5% от избирателите ще дадат гласа си за тях.

Според двете проучвания по-скоро извън чертата остават ВОЛЯ, "Атака", АБВ (която заедно с други партии е регистрирана като "Колиция за България"), НФСБ и "Възраждане". 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.