За засилването на контролната дейност на превозите на пътници и товари на 25 април ще бъде увеличен броят на екипите на ИА „Автомобилна администрация“

Преди предстоящите празници всички дружества и второстепенни разпоредители от системата на транспорта са повишили на жълта степен готовността си за реакция при терористична заплаха. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков във връзка с предприетата организация по време на предстоящите Великденски празници, както и през почивните дни до 6 май – Гергьовден. По думите му тези действия не са извънредни, а са обичайни и целят засилване на готовността, и превенцията, предвид очакваното увеличение на пътникопотока по време на празниците. 

Желязков се среща с ръководството на Международния съюз по далекосъобщения

Министър Росен Желязков заяви, че тези мерки засягат летищата, пристанищата, железопътните гари и автогарите, независимо дали са частни или държавни. „Извършени са необходимите инструктажи и тренировки на персонала. Проверени са всички охранителни и сигнални системи за сигурност, режимът за пропуск на хора и моторни превозни средства без надлежната легитимация е ограничен“, уточни още той.

По отношение на осигуряването на транспортните услуги, министърът каза, че е направено необходимото за да се спазват стриктно графиците на влаковете за да се гарантира спокойното и безпрепятствено пътуване на хората. Стана ясно още и че от БДЖ ще осигурят над 19 000 допълнителни места в съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната.

Желязков: Целта на пакета "Мобилност" е преразпределяне на пазара

За засилването на контролната дейност на превозите на пътници и товари на 25 април ще бъде увеличен броят на екипите на ИА „Автомобилна администрация“ по основните направления от столицата и големите градове в страната, както и към курортните комплекси. На 26 април и 6 май ще бъдат осигурени извънредни екипи, които да извършват превантивен контрол на превозите с автобуси и таксита на местата с концентрация на пътници. Инспекторите от ИА „Автомобилна администрация“ ще бъдат в постоянна връзка с органите на Министерството на вътрешните работи и Агенция „Пътна инфраструктура“ за координиране на действията, както и за извършване на съвместен контрол.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.